Korpa
0 stavki
 
Najnoviji
 

Emerzno ili submerzno

 

Glavni zadatak biljaka u borbi za opstanak je zauzeti mesto pod suncem. Takvih mesta pod suncem ima raznih, pa postoji čitav niz tehnika koje su biljke razvile da bi opstale. Kad govorimo o vodenim biljkama imamo one koje plivaju po površini vode (riccia, lemna, pistia...), one koje su ukorenjene u podlozi a listove izbacuju na površinu (lotusi), one koje se brzo šire pod vodom (egeria, cabomba..), one koje trpe ono što druge ne mogu, pa polako ali sigurno rastu u hladovini i sa vrlo malo hranjivih materija (anubije, microsorumi....) a većinu čine tzv. amfibijske biljke.
Vodene biljke koje gajimo u akvarijumima uglavnom potiču iz tropskih krajeva a tamo se smenjuju dve godišnje sezone. Kišna i sušna sezona. Tokom sušne sezone velika prostranstva koja su bila pod vodom ostaju na suvom. Da bi zadržale svoje pozicije pod suncem biljke sa ovih terena su razvile posebnu sposobnost opstanka i pod vodom i nad vodom. To su amfibijske biljke. Sušni period je vreme kada ove biljke imaju direktan pristup suncu, insektima za oprašivanje, velikim količinama ugljendioksida  i oslobođene su vodenih napasnika-algi. To je period blagostanja, vreme kada biljke stvaraju naslage hrane i razmnožavaju se. Kada u tropima počne sezona kiša i vodostaj reka naraste, ove biljke bivaju potopljene. Spremne za ovu redovnu, prirodnu promenu one tad angažuju pripremljene resurse i polako formiraju nove vodene listove te nastavljaju svoj podvodni život. Upravo tada je najbolji trenutak kada se biljka može najlakše prilagoditi novim uslovima tj. hemizmu vode.
Ovu osobinu koristimo u Rainforestu  kako bi isporučili što kvalitetniju biljku. Amfibijske vodene biljke gajimo u emerznim uslovima. Biljke koje isporučujemo su akumulirale energiju i spremne su da se lako i brzo prilagode za svoj novi podvodni život u različitim uslovima života u raznim akvarijumima širom zemlje, mnogo lakše od istih biljaka koje su rasle pod vodom pa se presađaju u drugi akvarijum sa drugačijim osobinama vode.
Zato se nemojte zabrinuti kada vidite da biljka odbacuje stare listove. Ona će istovremeno ili vrlo brzo početi da pušta nove vodene listove. To je potpuno prirodan proces i istovremeno najsigurniji i najbrži način da se prilagodi novim uslovima u vašem akvarijumu.